Juhlimme kiinalaista uuttavuotta ensi kerran helmikuussa 2007. Olimme saapuneet Kiinaan pari viikkoa aikaisemmin, joten oli aika luonnollista olla juhlaviikon ajan Suzhoussa. Moni kevätjuhlaan liittyvä käytäntö oli tuolloin meille vieras ja yllätyksellinen, erityisesti se, että lähes kaikki kaupat ja ruokapaikat sulkivat ovensa muutamiksi päiviksi. Aattona onnistuimme sentään löytämään yhden ravintolan, joka oli auki. Sian vuosi vastaanotettiin Bei Men-ravintolassa nauttien melko outoja ruokalajeja ja kiinalaista olutta. Nyt ei ole enää mahdollista mennä verestämään vanhoja muistoja Bei Meniin, sillä ravintola on purkutyömaa. Sen tilalle tullee taas yksi uusi pilvenpiirtäjä. No, toisaalta emme ravintolaan halunneetkaan, sillä meidät oli kutsuttu tuttavaperheeseen syömään ja viettämään iltaa.

beimen.jpg

Ravintola Bei Men

Otimme kutsun vastaan hieman arastellen; onhan kyseessä perhejuhla. Isäntämme rauhoitteli meitä kertomalla, että ruokapöydän ääreen sopii vieraitakin; mitä enemmän väkeä ruokailee yhdessä, sen paremman alun uusi vuosi saa!

Viime vuosina yhä useammat perheet ja suvut ovat ruvenneet viettämään uudenvuoden aattoiltaa ravintoloissa ja hotellien bankettihuoneissa. Isommissa kaupungeissa ravintoloiden järjestämät uudenvuodenateriat ovat niin suosittuja, että pöytävaraus on syytä tehdä etukäteen. Tämä heijastelee vanhan aattoperinteen muutosta. Toisaalta, jos perheeseen kuuluu paljon väkeä, ei pieniin koteihin välttämättä mahduta syömään saman pöydän ääreen. Lisäksi ne - yleensä perheen äidit, tyttäret, miniät, anopit ja tädit - jotka laittavat ruokaa ja passavat muita, saattavat olla perheaterian jälkeen väsyneitä koko uudenvuoden ajan, joten ehkä on syytä armahtaa joskus naisväkeäkin. Kotona ruokaileminen on kuitenkin edelleen merkittävää. Ja se, että lähes kaikki ruokalajit on tehty itse. Niin kuin isäntämme perheessä.

2015-02-18-2484.jpg

Oveen liimattuja uudenvuodenkoristeita

Tuliaiseksi ostettiin punaviiniä ja suklaata. Tuomiset olivat samalla uudenvuoden lahja. Vuodenvaihde on Kiinassa sellaista aikaa, että maksetaan pois vanhat velat ja annetaan lahjoja kaikille niille, joiden kanssa ollaan ”lahjasuhteissa”. Minäkin olen päässyt mukaan tähän häkellyttävään systeemiin, johon kuuluvat myös ystävien kesken järjestettävät illalliset. Luulen, että olen suuressa velassa, sillä en ole ymmärtänyt pistää ylös saamisiani tai tarjoamisiani. Onneksi on puoli vuotta aikaa korjata asia!

Kun saavuttiin kyläpaikalle, oli rouva pesemässä hiuksiaan. Kiinassa on tapana, että ennen juhlaa paikat on siivottava kunnolla, on käytävä parturissa, ostettava uusia vaatteita tai vähintäänkin peseydyttävä hyvin ja pukeuduttava puhtaiseen vaatekertaan. Ne, keillä on oman horoskoopin mukainen vuosi, hankkivat, saavat lahjaksi ja käyttävät punaisia alusvaatteita koko vuoden. Eikä niistä ole haittaa muillekaan, onhan punainen väreistä paras! Kaikki bisnekset hoidellaan valmiiksi ennen uudenvuoden vapaita, sillä ajankohtana ei hierota kauppoja eikä tehdä töitä. Kaikki kynnelle kykenevät viettävät vähintään muutaman päivän vapaata. Ennen vanhaan loma-aika saattoi kestää jopa kuukauden, nyt noin reilun viikon.

P1000071.jpg

Punaisia alusvaatteita Auchanilla

Keittiöstä tulvi mahtavia tuoksuja. Koko perhe – ystävämme anoppi, appi, vaimo, lanko ja poika – juoksentelivat keittiön ja olohuoneen väliä.Ruokia ruvettiin kantamaan pöytään. Oli kylmää ankkaa, sianpäähyytelöä, maksaa, sieniä, lootuksenjuurta, mustaa lammasta, höyrytettyä pinaattia, munarullia, nuudelipataa, tofupullia, kokonainen kala, keittoa, sekä ”kinkku”.

2015-02-18-2482.jpg

Ja lopuksi tietenkin dumplinkeja. Isäntämme piti niitä sekä kokonaista kalaa merkittävimpinä ruokalajeina. Kalan syöminen ennustaa yhtäältä lisätuloja perheelle, mutta toisaalta myös sitä, että rahaa jää myös säästöön. Dumplingit puolestaan kiinnittävät perheet, sukulaiset ja ystävät kiinteämmin yhteen. Samanlainen vaikutus on tahmealla riisillä (sticky rice), jolla makeat lootusjuuret oli täytetty. Toki viiniäkin nautittiin ja useita maljoja nosteltiin, sekä toistemme, ystävyyden, uuden vuoden että hyvä ruoan kunniaksi!

2015-02-18-2481.jpg

Illallinen kesti kaikkineen kolmisen tuntia. Sen jälkeen ryhdyttiin seuraamaan vuoden suurinta TV-tapahtumaa, eli CCTV-ykköseltä tulevaa uudenvuoden ohjelmaa, joka jatkuu aina puolille öin. Ohjelmassa esiintyy laulajia, näyttelijöitä, taiteilijoita ja muita kuuluisuuksia. Ohjelmaan pääsy on kunnia-asia ja onpa kuultu sitäkin, että jotkut ovat tarjoutuneet ihan maksamaan siitä, että pääsisivät mukaan esiintymään! Oli mukavaa ajatella sitä, että 800 miljoonaa kiinalaista – ja minäkin siinä mukana – jakavat jotain yhteistä vähintäänkin television välityksellä.

2015-02-18-2471.jpg

 

Merkillepantava seikka on myös se, että toinenkin apparaatti television lisäksi on tärkeässä asemassa luotaessa uudenlaisia juhlaperinteitä. Isäntämme perheessä puhelimia käytettiin ahkerasti. Monille sukulaisille soitettiin ja toivotettiin hyvää uutta vuotta. Ja tekstiviestejäkin läheteltiin runsaasti. Lisäksi We-chattailtiin. Minäkin sain tuntemattomilta kiinalaisilta pari viestiä ja muutaman puhelun. Ne oli varmaan tarkoitettu puhelinnumeroni entiselle omistajalle. Isäntäperheen mielestä oli kuitenkin hienoa, että sain osakseni niinkin paljon ylimääräistä onnea!

 

2015-02-14-2447.jpg

Lopuksi mentiin pihalle ja laitettiin rakettipaketti tulille vanhan tavan mukaan. Raketit olivat kaikki punaisia. Eivät kovin näyttäviä, mutta sitäkin äänekkäämpiä. Näin annettiin kyytiä pahoille hengille, sekä niille monille kiinalaista uuttavuotta pakeneville länsimaalaisille, jotka matkustavat maasta pois! Paukuttelua jatkui yli puolenyön ja aamulla viiden maissa aloitettiin uudelleen. Ja tätä jatkuu seuraavat seitsemän päivää. 

Myös kotimatka oli herttainen, kun kadut ja asuinalueet oli siistitty, punaisia lyhtyjä ripusteltu puihin ja valotolppiin, ja talojen oviin liimattu erilaisia onnea tuovia koristeita. Ilmakin oli tavanomaista puhtaampi, kun tehtaat olivat kiinni ja liikenne olematonta. Taivaalla tuikki muutama tähtikin. Tervetuloa lampaan vuosi!

DSC00974.jpg

Ai niin: täytin tammikuussa vuosia. Ja nyt heti perään toisen kerran: jokainen vanhenee tasapuolisesti vuodella uudenvuoden saapuessa. Te muutkin saatte lisätä vuoden ikäsaldoonne!