ihmisen%20mittainen%20juoma.jpg

Moutai - ihmisen mittainen juoma!

Golf-klubilla oli kisat. Tällä kertaa sponsorina toimi Moutai-viinaa valmistava yritys. Pääpalkinto sekä miesten että naisten sarjassa oli komea, 888 RMB:n arvoinen puteli Moutai Golf ”likööriä”. Ajattelin, että jos voitan pullon, vien sen Suomeen ja tarjoan pelikavereille aina, kun teen birdien. Vaan jäipä saamatta tällä kertaa. Kisan jälkeen nautittiin yhdessä illallista ja siellä sentään sain maistella tätä kyseistä herkkua ja nostella maljoja pöytätovereiden ja muidenkin kanssa.

birdiepullo.jpg

Birdie-puteli!

Kiinassa suosittu baijiu, eli valkoinen viina, on maailman eniten käytetty alkoholi. Se on monelle suomalaisellekin tuttu Kiinaan suuntautuneiden matkojen kautta. Jos on onnistunut pääsemään oikein hienoille illallisille, on isäntä tai emäntä tarjonnut tätä erikoista juomaa, jota on otettu malja kerrallaan ja mieluiten Pohjanmaan kautta.

Näiden iloisten bankettikokemusten myötä monelle suomalaiselle onkin syntynyt eräänlainen viha-rakkaus-suhde tätä Kiinan suosikkijuomaa kohtaan. Sen makua on luonnehdittu viinien tapaan ”viipyileväksi”. Sillä tarkoitetaan sitä, että baijiu vielä useankin päivän päästä saattaa maiskahtaa suussa. Valkoviinanjuontikyvyillä kisaillaan. Varsinaisena sakanarina voidaan pitää henkilöä, joka vaivatta kumoaa useita  lasillisia ”Moukkua”, eikä ole moksiskaan.

moukkulasit.jpg

Oma ennätykseni on viisi maljaa! Tosin näitä pienempiä.

Kuuluisin ja arvostetuin baijiu-merkki on edellä mainittu Moutai. Sillä on monisatavuotinen menneisyys, joka historitsija Sima Gianin mukaan juontaa juurensa vuoteen 135eaa. Tuolloin eräs korkea-arvoinen virkamies matkusti Moutaihin ja sai maistaakseen paikallista baijiouta. Hän tietenkin ihastui sen erityiseen makuun ja vei sitä mukanaan keisari Han Wudille, joka myöskin mieltyi sen täydelliseen makuun. Moutaita alettiin valmistaa suurissa määrin jo Qing-dynastian aikakaudella. Juomaa tuotetaan edelleen Moutain kaupungissa Guizhoun provinssissa ja sanotaan, että sen valmistamiseen käytetään Chishui-joen vettä.

Kerrotaan, että juuri tämän nimenomaisen joen vesi on se elementti, joka tekee tästä durrasta valmistetusta juomasta niin persoonallisen.  Mutta aina ei ole ollut niin, sillä muinoin Moutain talonpojat eivät hoksanneet tehdä juomaansa jokiveteen. Kelvollisen juoman tekemisen taisi vain kylän rikkain isäntä, joka asui muista kyläläisistä erillään omassa, hienossa talossaan.

Tulipa sitten oikein kylmä talvi. Kylässä tuuli ja pyrytti. Nuori tyttö saapui rikkaan miehen portille ja pyysi saada tilkan viinaa, jotta hieman lämpenisi. Porttivahti kaatoi tytölle lasillisen, mutta samaan aikaan saapui isäntä paikalle ja ajoi tytön tiehensä. Alhaalla kylällä tyttö kolkutteli ovia, ja pääsi kuin pääsikin suojaan vanhan pariskunnan luo. He säälivät kulkijaa ja syöttivät ja juottivat hänet hyvin. Tarjosivatpa yösijankin.

pieni%20moutailasi.jpg

Saisinko lasillisen lämmikettä, kiitos!

Aamulla, kun pariskunta heräsi, oli tyttö jo tiessään. Aamiaista nauttiessaan kertoi isäntä, että oli nähnyt hyvän unen kauniista keijusta. Unessa se oli neuvonut miestä aloittamaan viinan valmistuksen yhdeksännen kuun yhdeksäntenä päivänä; silloin Chishui-joen vesi olisi puhtaimmillaan. Ja mies noudatti neuvoa. Viinasta tuli maukasta ja se kävi hyvin kaupaksi. Rikkaalle miehelle sen sijaan tuli ilkeä loppu, niin kuin saattoi odottaakin.

Seuraavan kerran, kun minulla on mahdollisuus kohotella maljoja Moutailla, pidän edellä  tarinan mielessäni. Olen varma, että baijiou maistuu erilaiselle, kun pikarin pohjalla uiskentelee keijukainen. Ja toki on pidettävä mielessä myös se, että vaikka me barbaarit emme Moutain päälle ymmärräkään, on sillä suuri merkitys kiinalaisille itselleen. Moutai on nimetty Kiinan kansallisjuomaksi ja sitä tarjotaan kaikilla virallisilla lounailla ja illallisilla ja annetaan lahjaksikin. Moutaita juodaan vieraiden, isäntien, emäntien ja ystävyyden kunniaksi. Ja näiden maljojen tarkoitus on vahvistaa suhteita ja luoda kumppanuuksia. Siksipä olisi minunkin syytä perehtyä syvällisesti siihen, millainen on sivistynyt, kiinalainen juomakulttuuri!

lady%20zhao.jpg

Hyvä on kuitenkin pitää maltti maljoissakin, kuten Lady Zhao (Pan Chou, Pan Tai Ku tai Ban Zhao, 45–114jaa) neuvoo. Hän tiesi asian jo 2000 vuotta sitten!