2015-03-12-2589.jpg

Kiinan opiskelu on rankkaa ja vaatii energiaa. Kun syön aamupuuron 6.30, niin klo 12, tuntien päätyttyä, on kiljuva nälkä. No, onhan silloin jo lounasaikakin. Pitää hakeutua jonnekin syömään. Usein etsiskelen nuudeli- tai dumplinki-paikkaa. Tuntuu siltä, että aivot kerta kaikkiaan tarvitsevat hiilihydraatteja!

Ennen vanhaan suomalaiset ylioppilaat raahasivat kotiseuduiltaan opiskelukaupunkiinsa säkeittäin perunoita ruokavalion perustaksi. Sitten ruvettiin syömään pastaa sen monissa muodoissa; sarvimakaronia, spagettia, penneä, farfalleja ja mitä niitä nyt onkaan. Nyt syödään myös nuudeleita. Syynä on varmaan opiskelijan pieni ruokabudjetti, mutta piileekö pastoissa ja nuudeleissa joku erityinen, ja juuri aivotyöläiselle sopiva bonus? Jos on kiinalaisiin ruokatarinoihin luottaminen, niin vastaus on kyllä.

ho%20fo%20lo%20mian.jpg

Ho-Fu Lo-Mian ravintolassa tarjoillaan munanuudeleita, 捞面

Pari vuotta sitten minulla oli onni päästä osallistumaan suureen, kiinalaiseen ruokakongressiin. Se pidettiin Yunnanin provinssissa, Kunmingin kaupungissa. Ja aivan ensimmäisellä illallisella nautittiin riisinuudeleita paikalliseen tapaa. Myös Suzhoussa on ravintola, joka tarjoaa tätä herkkua. Niinpä yhtenä päivänä söin lounaani siellä.

Pöytään kannettiin pesuvadin kokoinen kulho, jossa oli kuumaa lientä ja pinnalla tukeva rasvakerros. Sitten tuodtiin useita pieniä lautasia, joilla oli porkkanansiivuja, sianlihansiivuja, kevätsipulia, rikottuja viiriäisenmunia ja vaikka mitä herkkuja. Ja tietysti riisinuudeleita. Tarjoilija kaateli sitten kunkin lautasen sisällön soppaan, ja lisäsi sinne lopuksi nuudelit, ja käski odottamaan jonkun tovin. Sitten saattoi ruveta syömään.

siltanuudelit.jpg

Yunnanilainen siltanuudeliannos

No, miksi juuri nämä nuudelit ovat sopivia opiskelijalle? Kerrotaan, että yunnanilaiset sillanylitysnuudelit ( 过桥米线, Crossing-the-bridge Rice Noodles tai Cross Bridge Rice Noodles) ovat syntyneet rankan lukemisen tiimoilta. Nimittäin Qing-dynastian aikaan tapahtui seuraavaa: Eteläisellä  järvellä, Mengzin maakunnassa Yunnanissa, oli hyvin kaunis saari, ja saaren keskellä pieni paviljonki. Kauniin luonnonympäristön vuoksi saari oli monen opiskelijan suosikkipaikka, kun valmistauduttiin virkamieskokeisiin. Saarelle kuljettiin pientä siltaa pitkin.

Myös eräs nuori herra, Zhang nimeltän, vetäytyi usein paviljonkiin lukemaan. Hän oli hyvä keskittymään, ja niinpä hän monesti unohti syödä eväänsä. Terveys heikkeni ja vaimo oli huolissaan. Niinpä rouva Zhang, huolehtiva ja rakastava kun oli, päätti viedä miehelleen joka päivä lämpimän aterian. Useimmiten hän valmisti nuudeleita. Koska saari oli hyvin kaukana, kävi kuitenkin melkein aina niin, että nuudelit matkan aikana jäähtyivät. Ja sehän tietenkin heikensi aviomiehen ruokahaluja ja sitä myötä keskittymiskykyäkin.

2015-03-19-2659.jpg

Onkohan modernissa siltanuudelikeitossa nakkimakkaroita?

Eräänä päivänä vaimo haudutteli kanan iltaruoaksi ja pani sen samaan ruukkuun nuudeleitten kanssa. Kaikesta työstä uupuneena hän tunsi itsensä väsyneeksi, ja päätti viettää pienen lepohetken matkan varrella. Kuinka ollakaan, rouva Zhang kuitenkin nukahti, ja heräsi vasta illan suussa. Juoksujalkaa hän kiirehti loppumatkan. Kun hän avasi ruukun, huomasi hän ihmeekseen, että nuudelit olivat vielä lämpimiä. Älykäs vaimo ymmärsi heti, että se oli sula kanarasva, joka piti liemen kuumana. Niinpä aina sen jälkeen hän keitti rasvaisen liemen kanasta ja sianluista. Sen hän kuljetti saviruukussa saarelle ja lisäsi paikan päällä liemeen porsaanlihasuikaleita, pienittyjä vihanneksia, viiriäisenmunia, tofua ja riisinuudeleita.

Tai ehkei se mennytkään niin. Toinen tarinanikkari kertoo, että eräänä päivänä rouva tappoi kanan ja keitti sen potissa. Sitten hän vei kanakeiton miehelleen.  Koska vaimoihmisillä oli tuolloin kiire muiden töiden kanssa, meni hän välillä kotiin. Kun hän palasi saarelle, luki mies niin keskittyneenä, että oli unohtanut koko keiton. Kun vaimo avasi ruukun kannen, oli keitto kuitenkin vielä kuumaa, ja sitä peitti paksu rasvakerros. Niinpä vaimo siitä lähtien keitti nuudeleille samanlaisen rasvaisen liemen, ja aviomies sai joka päivä lämpimän ruoan.

siltanuudelit%20II.jpg

Sillanylitysnuudelit ovat syömistä vaille!

No, olipa keiton syntytarina kumpi vain, niin aviomies oli joka tapauksessa kovin tyytyväinen lämpimään ruokaan.  Lukeminenkin onnistui siinä määrin hyvin, että hän sai parhaat arvosanat keisarillisesta kokeesta. Ja tästä johtuen vaimon nuudelireseptistä tuli valtavan suosittu. Melkein kuin meidän Avocado-pastamme. Minäkin jaksan uskoa nuudeleiden taikaan ja nautin niitä täällä Suzhoussa niin usein kuin vain voin, vaikka en keisarillisiin virkamieskokeisiin tähtääkään!

Nuudeleita lukutoukille:

Ainakin neljälle hengelle.

Ruokalaji sisältä neljä pääosaa: keiton, lihaa, riisinuudeleita ja tuoreita vihanneksia.

Puolikas kana, puolikas ankka ja kolme siansorkkaa puhdistetaan verestä ja keitetään kolme tuntia, tai kunnes liemi muuttuu maitomaiseksi.  Maustetaan seesamöljyllä, chiliöljyllä, suolalla ja pippurilla maun mukaan. Leikataan liemen kiehuessa erittäin ohuiksi, melkeinpä läpikuultaviksi viipaleiksi 50g kananrintaa, 50g porsaanfileetä, 50g mustaa karppia, 50g mustekalaa ja 50g kinkkua. Varataan vielä kullekin ruokailijalle kaksi raakaa viiriäisen munaa ja 20g tofua. Hienonnetaan lisäksi henkeä kohden 20g kukkakaalia tai porkkanaa, 20g kevätsipulia, 20g ituja, 10g salottisipulia ja 10g tuoretta korianteria. Raakaa riisinuudelia tarvitaan noin 200g – tai enemmänkin jos on kova nälkä. Laitetaan jokainen lisäke omalle pienelle lautasellensa tai kuppeihin.

2015-03-19-2658.jpg

Vihanneksia ja tofua monissa muodoissaan

Viedään valmis liemi pöytään, samoin kuin lisäkkeetkin.  Annostellaan jokaiselle lientä nuudelikulhoihin. Kukin ruokailija laittaa omaan liemeensä kypsymään ensin lihat ja kasvikset ja hetken päästä viiriäisen munat ja tofun sekä nuudelit. Lopuksi ripotellaan pinnalle runsaasti korianteria ja kevätsipulia. Kukin ruokailija voi halutessaan vielä maustaa keittoaan suolalla, seesamöljyllä ja chilillä.

Nautitaan ja opiskellaan, olipa sitten ikä mikä tahansa!

DSC02697.jpg

Lähteet:

Zhang, Enlai 2000. Chinese Cuisine. Recipes and their stories. Beijing: Foreign Language Press.

Zhu, Li 2013. Stories in the Chinese Menu. Zhejiang Gongshang: Zhejiang Gongshang University Press.